The sound of silence

Wie kent deze hit van Simon & Garfunkel (1964, als cover uitgebracht in 2015 door Disturbed)? Het luisteren waard want het is een bijzondere nummer.

Eigenlijk zit er een tegenstelling in de titel want hoe kan de stilte een geluid hebben?

Dat stilte wel degelijk een stem heeft, merk je vooral binnen communicatie. Als je in een vergadering iets zegt en niemand reageert op je. Als je een grap maakt en niemand lacht. Het geluid van stilte kan oorverdovend zijn. Vooral als er grensoverschrijdend gedrag in het spel is. Als de ander je willens en wetens negeert dan komt dat hard aan.

Dit geluid van stilte kun je ook positief inzetten. We kennen allemaal het effect van iemand die je aandachtig aankijkt en stil is terwijl je je verhaal doet. Je voelt je uitgenodigd om nog meer te vertellen.

Daarnaast kan stilte heel goed gebruikt worden bij het begrenzen van gedrag. Als je tegen iemand zegt: ‘Ik vind het niet prettig dat je tegen mij schreeuwt. Ik wil graag dat je daarmee stopt’, en je bent daarna even veelbetekenend stil dan ervaart die persoon aan den lijve dat jij niet verder gaat met de communicatie totdat aan deze voorwaarde is voldaan. Daarmee creëer je niet alleen duidelijkheid, je laat de stilte ook een spiegel zijn voor het gedrag van de ander.